Korrespondance - sagsnummer: JAAS4440015

Navne på russiske ubåde

Fra:
Lars
Dato:30-06-2003 09:33
Emne:Erratum

Jeg vil blot gøre opmærksom på at jeres link til de påståede Typhoon-klasse missilbåde viser billeder af, og står under den russiske overskrift "Akula" en sovjetisk angrebsubåd fra starten af 80'erne, og altså IKKE Typhoon-både.

 

Venlig hilsen
Lars


Svar:

Hej Lars,

 

Vi er udmærket godt klar over, at Akula (som betyder "haj") er betegnelsen for en klasse af hurtige angrebsubåde (som vi ikke allerede råder over to af), og det er også korrekt, at der i overskriften står Projekt 941 "Akula".

 

Men: du vil kunne se på billederne, at der faktisk er tale om Typhoon-klasse ubåde (det store, flade missil-fordæk burde være tydeligt nok). Du kan også se på teksten til alle billederne, at der står "Тайфун" - eller transkriberet til dansk, "tajfun", hvilket naturligvis betyder tyfon (typhoon).

 

Hele forvirringen skyldes, at den russiske typebetegnelse for de store missilubåde er "Projekt 941 Akula", mens NATOs betegnelse er "Typhoon", mens den russiske betegnelse for angrebsubådene er "Projekt 971 Bars" (bars betyder sneleopard) eller "Projekt 971 Shuka-B" (shuka betyder gedde - altså fisken), og NATOs betegnelse for disse angrebsubåde er "Akula" (NATO brugte først det fonetiske alfabet - alfa, bravo, charlie osv. - som betegnelser for de russiske ubåde, men da 971'eren kom frem, var alle bogstaverne mere eller mindre brugt, så man gik over til et andet system).

 

Forvirrende? Bestemt, men sådan er det altså. Her er et par links til begge typer:
http://www.naval-technology.com/projects/akula/ 
http://www.naval-technology.com/projects/typhoon/ 

 

Vi takker for deres henvendelse og for opmærksomheden.

På vegne af Jydsk Atomkraft A/S,

 

Jens W. Johannsen
Konsulent


Tilbage